Creating

Nieuws

What’s App?

woensdag 17 september 2014
Tegenwoordig heeft bijna iedereen, jong of oud,  het wel eens over een App. Op het schoolplein of bij de koffieautomaat, bij de sportclub of tijdens het borrelen. Nog niet zo lang geleden was dit een ver van m'n bed show en was het woord applicatie of programma iets wat met name frustratie opriep omdat het niet deed wat het zou moeten doen of dat het lastig was om onder de knie te krijgen. Maar wat is een App nou eigenlijk? 
 
Wikipedia zegt het volgende:
Een applicatie (letterlijk: toepassing, vaak ook afgekort als App) is een computerprogramma dat bedoeld is voor eindgebruikers.

Nu de smartphones en tablets de overhand hebben ten opzichte van de PC en laptops wordt met App meestal een mobile App bedoeld. 

 
Wat voor soorten Apps zijn er?
Er zijn twee verschillende soorten Apps, namelijk Native en Web. De Hybride vorm is een combinatie van beide soorten. Bij de ontwikkeling van een Native App speelt vooral het platform een belangrijke rol. De meeste Apps worden ontwikkeld voor Android en iOS, omdat zij nog steeds het grootste marktaandeel hebben en Windows groeit maar op gepaste afstand. 

Native app
Een Native App is platformafhankelijk, maakt gebruik van functies op de smartphone en is alleen te downloaden via de AppStore, Google Play of Windows Market. Een internetverbinding is niet perse noodzakelijk. De ontwikkelkosten zijn vrij hoog door de verschillende technieken per platform en ook het onderhoud is bewerkelijker. Voorbeelden: Games, WhatsApp, Skype

Webapp / Mobiele website
Mobiele versie van de website en maakt gebruik van real time content die bij voorkeur onderhouden kan worden via het CMS van de reguliere website. De Webapp hoef je niet te downloaden, maar is bereikbaar via een mobiele browser. Het gebruik van smartphonefuncties is beperkt. De ontwikkelingskosten liggen gemiddeld lager dan die van een Native-app. Voorbeelden: m.youtube.com, m.facebook.com, telegraaf.mobi

Hybride app
Combinatie van een Native- en een Webapp. Een Hybride-app heeft de flexibiliteit van een Webapp, maar is platform onafhankelijk en kan gebruikmaken van een aantal functies van de smartphone. De app moet gedownload worden via de AppStore, Google Play of Windows Market. Voorbeelden: Nu.nl, Appie, Facebook

Kortom, de keuze voor de ontwikkeling van een Native, Hybride of Webapp is afhankelijk van de doelgroep, het beschikbare budget, de toepassingsmogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid die u nastreeft. Een native app draait op het apparaat zelf, is niet afhankelijk van een internet verbinding en kan gebruik maken  van de functies van de smartphone. De ontwikkeling van een native app is vrij duur. Als u een kleiner budget heeft, is een hybride of Webapp een betere keuze. Deze alternatieven zijn makkelijker te ontwikkelen en te onderhouden.
Denk goed na over welke techniek het best past bij uw plannen en uw budget past  maar maak ook keuzes over het concept, de distributie en promotie van de app om succesvol te zijn!

Hulp nodig? Bij Princen group houden we ons al sinds 1989 bezig met applicatie ontwikkeling! Bel Princen group via 0412-691734 of mail naar geertjan.princen@princen-group.com 

 
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn