Creating

Nieuws

Communiceren via je website is als netwerken!

donderdag 8 mei 2014
Ik ben een ondernemer die al jaren netwerkbijeenkomsten organiseert, bezoekt en ook actief is op het gebied van communicatie en vindbaarheid op internet. Ik ken de acties die gedaan dienen te worden om een site beter vindbaar te krijgen en ik heb dit speelveld door de jaren zien veranderen omdat Google, zeker het afgelopen jaar, de regeltjes danig heeft omgegooid. Na Panda en Penguin, de laatste twee grote wijzigingen van Google, ben ik tot de conclusie gekomen dat de zoekmachines steeds meer als een mens acteren, dat hoe je een verhaal vertelt steeds belangrijker is geworden.  Dat is natuurlijk een goede ontwikkeling. Het valt steeds meer op dat er flink wat overeenkomsten zijn tussen face to face netwerken en de manier waarop je communiceert via het web. Hieronder komen er 5 aan bod.

1. Hoe vertel ik mijn verhaal?
In content marketing, gaat het om een waardevol verhaal vertellen over een merk of een dienst. De inhoud van het verhaal lost een probleem op of voorziet in een behoefte. Je kunt als bedrijf je expertise tonen en op een duidelijke en animerende manier de lezer aan je binden.

Als je naar een netwerkbijeenkomst gaat sta je volledig in de verhalen vertel modus. Je vertelt een verhaal over jezelf, je bedrijf en je deelt je ervaringen met anderen. Doe je dit goed dan zal je merken dat je langzaam maar zeker relevante relaties aan je gaat binden en je expertise erkend wordt.

2. Luister je goed naar je relaties?
Elke content marketeer zal het beamen. Luisteren is heel belangrijk. Wat zeggen mensen over je in de media en de Sociale media. Betrek je relatie in het gesprek en luister naar hun ervaringen. Je hoort dan wat ze willen en misschien belangrijker nog, wat ze niet willen. Ook luisteren helpt je de relatie te verbeteren.

Woon maar eens een netwerkbijeenkomst bij en je zult zien dat er maar weinig mensen echt actief luisteren. Veel aanwezigen willen het liefst hun verhaal vertellen en staan onvoldoende open voor het verhaal van de ander. Doe je dat wel dan gaan mensen je meer waarderen, je leert er bovendien veel van en het maakt je een stuk menselijker.


3. Aan wie vertel ik mijn verhaal?
Je kunt een mooi verhaal schrijven over je bedrijf, product of dienst maar zo'n verhaal heeft weinig impact als niet de juiste doelgroep het leest. Als je luxe artikelen verkoopt dan is het wel zo handig dat je de doelgroep aanspreekt die je producten ook kunnen betalen.

Zo ook met netwerken. Er zijn genoeg bijeenkomsten die leuk en gezellig zijn, maar zijn ze ook relevant? Met andere woorden, kom je tijdens die bijeenkomsten in contact met relaties die tot je doelgroep behoren?


4. Hoe presenteer ik mijn verhaal?
De beste content is waardeloos als het gepresenteerd wordt op een saaie niet uitnodigende manier. Het wordt zoveel effectiever als het wordt gebracht met een mooi aantrekkelijk (responsive) design, gebruik makend van fotografie, video, animatie, aantrekkelijke lettertypen etc., etc. Zeg nou zelf, wat leest u liever een boeiende onderhoudende interactieve tekst of een verhaal dat lijkt op een doctoraal proefschrift?

Hoe vertel je je verhaal tijdens een netwerk bijeenkomst? Met persoonlijkheid, passie en geanimeerd of steek je plichtmatig een verhaal af. Stel je open vragen, kijk je de gesprekspartner in de ogen of heb je geen interesse in de ander?


5. De aanhouder wint
Content marketing is geen eenmalige actie. Het houdt niet op bij het eenmalig produceren van een tekst voor bijvoorbeeld een nieuwe website. Content creëren is een continue proces van luisteren naar, creëren, leren en delen van verhalen over jouw expertise en het vergt een structurele aanpak.

Hetzelfde geldt voor netwerken. Hier en daar wat netwerkbijeenkomsten bijwonen en vervolgens concluderen dat het niet werkt voor je bedrijf is te kort door de bocht. Je zult langere tijd structureel bijeenkomsten moeten bijwonen en je actief in moeten zetten om resultaat te behalen. Je bereikt dan in ieder geval:

= een grotere groep relaties om je heen die je bedrijf verder kunnen helpen.

= een betere relatie met de andere ondernemers die je regelmatig ontmoet.

= dat je meer kennis opdoet over elkaars kwaliteiten en ervaringen

= meer mogelijkheden om de juiste kwaliteit mensen in te huren.

= meer mogelijkheden voor anderen om jouw bedrijf in te huren.


Conclusie
Uiteindelijk kun je concluderen dat het heel logisch is dat er zoveel overeenkomsten zijn tussen content marketing en het bijwonen van netwerk bijeenkomsten. Relaties tussen mensen worden opgebouwd op basis van effectieve communicatie en het succes wordt gebouwd op een fundament van sterke relaties die elkaars expertise waarderen.

Meer weten? Bel Geert-Jan Princen 0412-691734 of mail naar geertjan.princen@princen-group.com
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op LinkedIn